“L’oasi d’Adrià Puntí” EL PERIÓDICO

L’excantant d’Umpah-Pah ressorgeix per afrontar el seu primer Palau amb el recital revitalitzador ‘Incompletament Puntí’, publicat en DVD

JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA

DIVENDRES, 28 DE FEBRER DEL 2014

El seu nou disc d’estudi, relleu de Maria (2002), segueix sense arribar, però a Incompletament Puntí. Un cor emigrant, DVD gravat en directe a l’octubre a l’Auditori de Girona, hi ha sis cançons inèdites i, el que encara és millor, un Adrià Puntí reconstituït, ben acpompanyat per una banda i un octet de corda. Format amb què es presenta avui al Palau (cicle BandAutors, 21.00 hores), un escenari on debuta després d’haver-lo trepitjat com a convidat en recitals de Bunbury i Quimi Portet.

Serà el seu segon recital en aquest format complex, inèdit en la seva trajectòria. «Jo tinc un punt punkie, però sóc un simfònic. Les cordes donen una visió més completa de les cançons, amb un punt minimalista divertit», explica Puntí, una mica contrariat perquè no podrà desplegar les seves projeccions al Palau per motius tècnics, encara que la sala ofereix un altre atractiu. «Les vidrieres, que connecten amb l’obra del meu pare. Són importants al llibre Incompletament Puntí», assenyala al·ludint al volum de textos i il·lustracions editat l’any passat. Llibre i DVD són, en part, un «homenatge en vida» al seu pare, Narcís, aquell artista que mai ha volgut vendre les seves obres. «Comparteixo el seu principi, però no sóc tan fidel a ell ni tan verge», apunta.

Les noves cançons (o no tant: «Algunes les vaig compondre el 2004, el 2007…») retraten el Puntí convuls, que creua pistes autobiogràfiques amb trames literàries estrambòtiques. Com Cor emigrant. «Explica una cosa personal, el pas d’un estat a un altre a la vida. Aquesta és la part simbòlica. Després en té una altra de costumista: una persona angoixada perquè ha d’anar a un enterrament i no té transport, i està tota l’estona demanant un taxi». En el recital conviurà amb una repesca de Mirall capgirat, d’Umpah-Pah, ara lenta i greu perquè, quan es va gravar per primera vegada, el 1991, es va sotmetre «a les diferents opinions que sempre hi ha en un grup».

Davant el guió perillosament lliure dels seus recitals en solitari (Luz de Gas, 2011, o La Boîte, 2006), el d’avui té un aspecte més segur i acotat. ¿O no? «No es pensi, pot semblar-ho, però també permet certes improvisacions: canviar l’ordre de les cançons, fer aquesta més llarga o l’altra més curta», avisa Puntí, molt comprensiu amb les crítiques que van generar actuacions com aquelles. «Són punts de vista, i poden tenir la seva raó. El que jo no vull fer mai és avorrir la gent, i el millor és començar per no avorrir-me amb mi mateix. Si faig canvis, o fragmento cançons, és perquè crec que la direcció del recital no és la correcta», defensa.

L’eterna espera

Està animat amb la perspectiva de passejar Incompletament Puntíper altres escenaris catalans, i amb el seu altre projecte en desenvolupament, la pel·lícula Viatge d’un savi vilatrista cap enlloc, per a la qual està gravant imatges des de fa una dècada. «El recital del Palau m’ajudarà en el guió de la pel·lícula. És com un oasi. Aquest és el projecte en què estic ficat. Qui el segueixi, bé, i qui no, doncs ho sento molt», assenyala amb més fatalisme que altivesa. ¿I el famós disc pendent, amb sessions gravades fa molt amb Bunbury i Portet? ¿Potser ha perdut l’interès per l’obra discogràfica? «No, no -riu-, però les coses bones es fan esperar i no és culpa meva; és una qüestió legal», justifica al·ludint a l’eterna disputa amb la seva discogràfica. Passi el que passi, tenim un Palau i la promesa d’un potser incomplet però revitalitzat Adrià Puntí.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/oci-i-cultura/loasi-dadria-punti-3143136

Imatge

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s