Gastromusical 2014

Gastromusical 2014
ADRIÀ PUNTÍ
DIMECRES 30 DE JULIOL

Adrià Puntí està considerat un dels millors músics de la seva generació. La veu i l’ànima d’Umpah-Pah tocarà cançons del seu últim treball, Incompletament Puntí, publicat després de deu anys de silenci.
Jordi Herrera és una persona singular i polièdrica. Ens trobem davant d’un cuiner acadèmic , enginyós, esmunyedís i aficionat del rugby.
La inquietud artística i conceptual de Jordi Herrera ha portat de manera molt natural a aquest cuiner a fusionar art i gastronomia. Bona prova d’això són les col·laboracions que ha establert amb reconeguts artistes i companyies, tot presentant la seva visió culinària en diferents expressions culturals, com l’escultura i el teatre.

 

 

10513336_763645287012570_7208890714364286828_n

 

 

UN ADRIÀ PUNTÍ PLETÒRIC AIXECA EL TELÓ DEL GASTROMUSICAL

 

Un format més concentrat i un ventall de propostes que va més enllà de la conjunció ENTRE la gastronomia i la música. Així es podria definir, a grans trets, la nova carta de presentació del Gastromusical, esdeveniment organitzat pel restaurant Molí de l’Escala que ahir al vespre va inaugurar la seva vuitena edició amb un INICI que, malgrat els canvis, va apostar per aquell leitmotiv que ha singularitzat el festival des dels seus inicis: la combinació de fogons i decibels.

 

Els encarregats de marcar el tret de sortida van ser el xef del restaurant Manairó de Barcelona, Jordi Herrera, i el compositor Adrià Puntí. Un duet genuí que precedirà altres futures aparicions d’artistes de primer nivell com Joan Colomo, Coque Malla o el grup Jazz Machín, i cuiners com el local Jordi Jacas (Molí de l’Escala), Jean Luc Figueras (del restaurant de l’Hotel MERCER de Barcelona) o Víctor Quintillà (del Lluerna de Santa Coloma de Gramenet).

 

A més d’haver comprimit el programa i d’haver dedicat una jornada als més petits   –Gastrokids- i una altra al cinema –Gastrocinema-, el festival d’enguany també ha apostat per un perfil musical més dur que, segons el xef amfitrió, brindarà una nit “més festiva, rockera i ballable”. Jacas també es va mostrar categòric quan es va referir al pròxim horitzó del Gastromusical: “Tinc molt clar que a l’any vinent hi haurà continguts diürns”.

 

Un format més condensat i amb noves propostes. Per què aquests canvis?

Jordi Jacas. O ens reinventem o només ens quedarà l’orgull d’haver estat els primers. Aquest any m’he fixat que hi ha molts festivals que estan tancant i això és el que realment no volem que ens passi. Bàsicament el que hem fet és concentrar el festival i dividir-lo en dos grans blocs: per una banda les nits irrepetibles, el que ha estat el festival fins a dia d’avui, i per l’altra un altre gran bloc on hem apostat per una nit més festiva, amb un perfil de grup més rocker i ballable com, per exemple, Coque Malla.

 

Què s’ha buscat a l’hora de casar els músics amb els cuiners?

J.J. És la mateixa idea i filosofia de cada any, la de crear maridatges gastronòmico-musicals. Jordi Herrera i Adrià Puntí, per exemple, encaixen de conya perquè són persones amb una capacitat inventiva i uns coneixements que els permeten evolucionar les idees més enllà d’allò convencional. Són dos personatges que han quallat molt bé i tots dos juntets tenen molta “xispa”.

 

ENTRE les novetats també hi apareixen el Gastrokids i el Gastrocinema.

J.J. Sí, també hem volgut incorporar alguna cosa per a la mainada. Tenim clar que són els nostres clients de futur i és un sector que té molt de joc, ja no només pel tema gastronòmic, que també, sinó pels valors del tema gastronòmic: per la nutrició, per la PART pedagògica de la cuina. Aquest berenar musicat, acompanyat d’uns tallers com el de Beatbox o el de Body Percussion, pot ser molt divertit i molt lúdic per als més petits.

 

D’altra banda, teníem apuntat en una llista d’aquelles que es guarden al calaix que un dia volíem fer cinema a la fresca. I ho hem volgut fer d’una manera diferent i rockera, passant l’obra Quadrophenia, una pel·lícula que va marcar tota una època i que, d’alguna manera, ens fa reviure l’essència dels Mods o dels rockers de finals dels setanta i principis dels vuitanta, quan hi havia un MOMENT musical bastant interessant. Tot això ho acompanyarem amb un atrezzo gastronòmic: petites paradetes que serviran per fer un giny simpàtic a la gastronomia que sol acompanyar un cinema.

 

PER on s’encaminen les futures idees del Gastromusical?

J.J. Està clar que l’any que ve ens reinventarem. Crec que el futur s’encamina cap als concerts de dia, ho tinc claríssim. Penso que si fem actuacions de dia podem concentrar més les DATES i posar-hi més continguts. Sí, tinc molt clar que al Gastromusical del 2015 hi haurà continguts diürns.

 

Novetats, al cap i a la fi, per projectar la cuina de la terra.

J.J. L’objectiu real és passar-nos-ho bé. Però sí que és cert que totes les sinèrgies que surten del Gastromusical, tot allò que genera el festival per donar a conèixer la gastronomia o tota la capacitat inventiva que tenim els empordanesos o els escalencs, és molt benvingut. El principal objectiu és el de ser fidel a una idea que ens motiva, que ens ho fa passar molt bé i que ens genera molt d’esforç. Potser en un altre moment de la meva vida no ho faré, però ara ho estic fent i m’ho estic passant bé i estic intentant que l’equip també s’ho passi. A partir d’aquí, totes les coses paral·leles que generem seran de casualitat.

 

Sintonia culinària i musical

Amb la companyia del diccionari s’entén bona part de l’essència de la cuina de Jordi Herrera. Un manairó –o menairó o minairó, com així en diuen al Pallars- és el mot que s’atribueix a un ésser fantàstic pirinenc amb poders màgics que, segons el refranyer popular, es caracteritza per tenir una gran força i una enorme capacitat de treball.

 

Aquest follet representa millor que ningú la naturalesa creativa del restaurant del xef barceloní. El Manairó, ubicat al carrer Diputació de la ciutat comtal i guardonat amb una estrella Michelin, fa de l’inconformisme culinari el seu “modus operandi”, i és aquesta filosofia el que l’ha portat a crear, per exemple, el “xof”, una versió particular de la cèlebre esferificació de Ferran Adrià. Però el sofisticat menú degustació d’ahir, inspirat en la figura anàrquica de Puntí, contemplava altres joies gastronòmiques pensades amb una evident inquietud conceptual, com ara una amanida de fumats que transportava al comensal la sensació de queixar la intangibilitat del fum, o el plat “Maria de peix”, d’una delicadesa extrema en homenatge a la seva mare. L’àpat es va completar amb una petita hamburguesa de trinxat amb all cremat, amb una combinació de coliflor i foie amb tòfona i cafè, i amb l’acidesa de les postres, representades amb un gelat d’alfàbrega “amb passió”.

 

Segons va subratllar el xef la intenció del sopar d’ahir era la d’elaborar tasts “honestos” i concordants amb la música d’Adrià Puntí, l’únic client que “ha fet poesia” amb un plat servit al seu establiment. La sintonia entre els dos artistes, tots dos exjugadors i seguidors del rugbi, ha resultat tan fructífera que la primera troballa va ser el preludi d’una bona amistat, tal i com va destacar el cuiner.

 

Aquesta connexió es va fer encara més evident quan el talent gastronòmic d’Herrera va començar a caminar en perfecte concòrdia amb l’art genial de Puntí. El cantant i compositor saltenc va aparèixer a l’escenari mostrant aquella elegància irreverent tan seva, i primer acompanyat per una harmònica i una guitarra, i després per una virtuosa banda composta per Lluís Costa (guitarra), Pere Martínez (baix) i Dani Pujol (bateria), va poetitzar l’idíl·lic entorn amb una actuació sustentada pel talent emocional i vigorós que l’ha convertit en una justa icona.

 

El d’ahir va ser un viatge cap a la confirmació d’un retorn que s’intueix imparable i meteòric gràcies al seu darrer espectacle “Incompletament Puntí”, gestat després d’una dècada de quietud i paridor de noves peces com “La prova del nou” o “Tarda d’agost”, un tema que va arribar al Gastromusical amb la incògnita de saber fins a quin punt el significant s’encaminava cap a la “tarda de gos”. Aquestes composicions més contemporànies s’anaven associant amb altres ja conegudes, amb especial èmfasi als grans referents de l’àlbum Pepalallarga com ara “Ull per ull”, amb picada d’ullet inclosa a Jordi Herrera, o “Jeu”, cantada amb una introspecció esquinçada i aferrada a una biografia que enalteix i consagra la figura polièdrica de l’artista.

 

Però el recital també es va erigir com un obsequi nostàlgic on Puntí va recular fins als temps d’Umpah-Pah, quan n’era el cicerone, per oferir petits himnes com “Escac i mat”, interpretat amb la voluntariosa participació d’un públic entregat; l’animosa “La catximba”, que va estendre l’aureola reggae a tots els racons; o un “Subsidi per vell” que va originar una dolça histèria col·lectiva carregada de complicitat.

 

Va ser un espectacle majúscul. L’enèsima consagració d’una figura referencial que ha sabut aparèixer després d’una llarga letargia mantenint el tarannà de sempre, a mig camí entre la genialitat i l’honestedat. La plenitud d’un artista que va complementar amb subtilesa el menú degustat instants abans, afavorint així un procés païble coherentment delirant d’uns assistents que van acabar, com no podia ser d’altra manera, dempeus.

 

Autor: Jordi Nierga/GN

 

GIRONA NOTICIES

http://www.gironanoticies.com/notix/movil2/index.php?seccion=noticia&id=29926

 

 

 

ADRIÀ PUNTÍ I JORDI HERRERA INAUGUREN AQUESTA NIT EL GASTROMUSICAL

 

En aquesta nova edició les activitats es concentren en sis dies consecutius i estan adreçades a un públic més ampli.

 

GIRONA NOTICIES

30-07-2014

 

 

El festival Gastromusical, que organitza el restaurant Molí de l’Escala, obre avui la 8a edició amb una proposta renovada i un nou format per a arribar a nous públics. Per primera vegada, les propostes es concentren en sis dies consecutius, des d’avui dimecres 30 de juliol fins al proper dilluns 4 d’agost. Els encarregats d’obrir aquesta primera nit de Gastromusical seran Jordi Herrera i Adrià Puntí. El cuiner portarà a l’Escala la seva particular visió culinària, que fusiona amb altres expressions culturals, i el músic presentarà el seu últim espectacle, Incompletament Puntí, després de 10 anys de silenci. En el Gastromusical, també treballaran a la cuina Jordi Jacas (Molí de l’Escala), Jean Luc Figueras (restaurant de l’Hotel MERCER de Barcelona) i Víctor Quintillà (Lluerna de Santa Coloma de Gramenet). Joan Colomo, Coque Malla i Jazz Machín posaran els acords per convertir cada nit en una vetllada única i especial.

 

Després de set edicions, on la proposta girava al voltant de cinc sopars – concert que se celebraven al llarg d’un mes, el festival 2014 es concentra en sis dies consecutius i ofereix noves activitats, obrint-se a nous públics.

 

El Gastromusical s’iniciarà avui dimecres 30 de juliol amb el sopar–concert que oferiran Jordi Herrera i Adrià Puntí. Gràcies a la seva inquietud artística, el cuiner ha establert diferents col·laboracions amb reconeguts artistes, presentant la seva visió culinària en diferents expressions culturals com l’escultura o el teatre. Jordi Herrera, que l’any 2007 va rebre una estrella Michelin, portarà al Molí la seva cuina d’arrels catalanes i mediterrànies.

 

La nit començarà amb aperitius Emporium a càrrec del Molí de l’Escala, seguits del menú de Jordi Herrera. El cuiner presentarà uns plats inspirats en la música de Adrià Puntí i preparats des de la seva particular visió de la cuina.

 

Després del sopar, serà el torn del concert d’Adrià Puntí. Considerat com el millor músic de la seva generació, qui va ser l’ànima del grup Umpah-pah tocarà cançons del seu últim espectacle, Incompletament Puntí, després de deu anys de silenci, però també composicions que han marcat la seva trajectòria. Una ocasió única per a veure a l’artista desbordant energia i creativitat damunt l’escenari. Adrià Puntí actuarà a l’Escala acompanyat de Lluis Costa (guitarra elèctrica), Pere Martínez (baix) i Dani Pujol (bateria i percussió).

 

Demà, dijous 31 de juliol, s’estrenarà una de les noves propostes d’aquesta edició del Gastromusical, la Nit de les Estrelles. La proposta es planteja com una revetlla popular, una festa amb ball inclòs que tindrà com a protagonistes la cuina de Jordi Jacas i Joan Colomo, que reinventarà la radiofórmula. La gastronomia i la música serviran també per celebrar el 20è aniversari del Molí de l’Escala i Joan Colomo farà versions de la música d’aquests 20 anys del restaurant.

 

Coque Malla i Jean Luc Figueras seran els protagonistes de la següent nit de Gastromusical, el divendres 1 d’agost.

El cap de setmana del festival serà per a dues de les noves propostes d’aquesta edició: el Gastrokids i el Gastrocinema. El dissabte 2 d’agost el Molí de l’Escala s’obrirà per primera vegada als més petits amb el Gastrokids on els nens i nenes seran els protagonistes de la proposta de música i gastronomia. L’endemà, el diumenge 3 d’agost, el cinema entrarà també per primera vegada al Gastromusical amb el Gastrocinema, on es projectarà la pel·lícula Quadrophenia, basada en l’òpera rock del mateix nom de la banda anglesa The Who. El sopar reproduirà l’ambient d’una nit de cinema i traslladarà a l’ambient mod de l’Anglaterra dels anys 60 i 70. Els encarregats de tancar la vuitena edició del festival seran el grup Jazz Machín i el xef Víctor Quintillà, el dilluns 4 d’agost.

 

DURANT el Gastromusical, es podrà veure també l’exposició ‘…I PER postres? Hiperpostres’ de la Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art de Banyoles. A la mostra, s’explica l’intercanvi creatiu ENTRE el pintor Xavier Escribà i el cuiner Pere Arpa, del restaurant Ca l’Arpa de Banyoles, premiat amb una estrella Michelin. En aquesta exposició es posen en contacte el món de l’art i el menjar, una fórmula explorada en altres ocasions però que CONTINUA establint nous i sorprenents vincles.

 

Un festival solidari

 

El Gastromusical, com ja va fer l’any passat amb Càritas, destinarà els diners que es recaptin en el sorteig de regals que es farà al final de cada vetllada per a una causa solidària. L’associació beneficiada en aquesta ocasió serà la Fundació BANC dels Aliments de Girona, que té com a finalitat lluitar contra la fam i el malbaratament dels excedents alimentaris, fent-los arribar a les persones més necessitades del nostre entorn. Per a aconseguir més donacions, aquest any l’empresa Codiwise s’ha afegit al Gastromusical. En el sopar, els comensals trobaran a les seves taules uns codis QR que podran escanejar amb l’aplicació de Codiwise i faran una donació al Banc dels Aliments de Girona. Escanejant els codis, optaran a un premi i aconseguiran 1€ de participació en la Loteria de Nadal, gentilesa de l’administració NÚMERO 1 de l’Escala, l’Anxova Milionària.

 

El Gastromusical és una INICIATIVA pionera promoguda pel restaurant Molí de l’Escala que uneix música i gastronomia, art i solidaritat. Un artista i un cuiner s’expressen al mateix temps, l’un a l’escenari i l’altre als fogons, i el resultat és “una combinació exquisida de plaers intensos”. El xef convidat proposa un menú exclusivament pensat i adaptat al perfil del músic que actuarà a continuació. La intimitat de l’espai i la proximitat amb els creadors esdevenen els ingredients bàsics per a unes nits màgiques en un entorn privilegiat: l’Empordà.

 

 

http://gironanoticies.com/notix/movil2/index.php?seccion=noticia&id=29920

 

 

 

 

La màgia del millor Puntí

L’autor de Salt es posa a la butxaca el públic del Gastromusical

01.08.2014 | 00:00

 

L’estrena del Gastromusical al restaurant El Molí de l’Escala va sumar dijous la màgia de dos artistes de primer nivell -Jordi Herrera als fogons i Adrià Puntí a l’escenari-, que van saber expressar el seu talent per fer feliç el PERSONAL. El de Salt va oferir un repertori d’una vintena de cançons que va cloure amb concessions a la nostàlgia i un públic entregat

 

ORIOL PUIG L’ESCALA Adrià Puntí va tornar per la porta gran ja fa uns quants mesos. El seu Incompletament Puntí va omplir l’Auditori de Girona i va maravellar el Palau de la Música. Els incondicionals d’aquest artista de Salt estan d’enhorabona. Dimecres a la nit, el van poder tornar a disfrutar en la inauguració del Gastromusical del Restaurant El Molí, a l’Escala. En petit format i amb un repertori similar al que va oferir recentment als festivals In-Somni o GREC, va mostrar tots els seus REGISTRES.

Sol, primer amb la guitarra i l’hàrmònica (Spirit, Senyor Doctor) i després al piano (Tornavís); i gairebé tota la nit amb una banda amb la que es complementa a la perfecció. Va combinar moments més melòdics (Mirall capgirat), amb altres de més roquers (Boig del telèfonSubsidi per vell), fins arribar als més estripats (Jeu).

En el tram final, va arribar el torn de clàsics COM Ull per ull, Si, Sota una col i concessions a la nostàlgia amb el primer gran èxit dels Umpah Pah (La Cachimba i els rostolls d’Angelina).

Poc comunicatiu en l’inici de la nit, a mesura que avançava l’actuació Puntí es va deixar anar, fins al punt de fer referències a problemes com la crisi de la tèxtil Grober (“… i la Grober va filant), o a Jordi Pujol.

També hi va haver constants picades d’ullet al xef Jordi Herrera, l’altre artista de la nit. L’ànima del restaurant barceloní Manairó va fer honor al nom del seu establiment (el pren d’una llegenda que fa referència a uns follets que HABITEN al Pirineu), i va fer màgia als fogons.

Posseïdor d’una estrella Michelin, Herrera va explicar que des del dia que havia conegut Puntí s’havia establert una relació molt intensa ENTRE tots dos: “Després de provar un dels meus plats va fer poesia, em va emocionar”. D’aquella primera trobada a Barcelona, en va derivar en un menú que va qualificar d'”honest”. Entre d’altres, va oferir una hamburguesa de trinxat amb all cremat, una amanida d’escamarlans fumats, coliflor i foie amb tofona i cafè, i maria de peix.

Mentrestant, l’anfitrió, el cuiner d’El Molí Jordi Jacas, es mostrava emocionat de poder reunir dos “somniatruites” al seu establiment, especialment Puntí, al qual feia temps que volia portar al festival.

 

FOTO

 

Adrià Puntí i la seva banda DURANT l´actuació al Gastromusical. Molí de l’Escala / Elsa Barriga

 

http://www.diaridegirona.cat/estiu/2014/08/01/magia-del-millor-punti/681238.html

 

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s