Completament Puntí

ADRIÀ PUNTÍ ANUNCIA SORTIDA DE NOU DISC I LLIBRE PER A L’OCTUBRE
AMB EL SEGELL SATÉLITE K

1500_1435832570adria_punti-jm_morales_(2)

El doble projecte d’Adrià Puntí de disc i llibre es dirà ‘La clau de girar el taller’ i ‘Enclusa i un cop de mall’, dues referències que el cantautor rocker anuncia per al mes d’octubre de la mà de Satélite K, i que tenen un “punt referencial mutu; són diferents però tenen una connexió en la història que s’hi explica. Es poden entendre independentment però en la seva totalitat s’entendrà millor”. La tardor del 2015 serà ben puntiniana. Puntíassegura que ha creuat un “desert”, però que era un necessari “treball interior” previ per crear el que ell entén com a fet artístic. Continua així el seu savi viatge cap enlloc…
TEXT: HELENA MORÉN ALEGRET. FOTOS: JUAN MIGUEL MORALES
El doble projecte està “en fase de producció, a punt d’entrar a mescles, amb més d’una trentena de cançons enregistrades”. Són talls que van del clàssic de tres minuts a altres clàssics més estranys, com els dels discos simfònics “deGenesis o Pink Floyd” on tota una cara era una sola cançó. De fet, serà al CD del llibre objecte Enclusa i un cop de mall on es veurà aquesta mena de versió més lliure de les cançons, on el material sonor es barrejarà amb material “cinematogràfic, fotogràfic, dibuixístic i poètic”.

“M’agradava la idea que no hi hagués talls, que fos com un conte, però la indústria no permet aquestes coses –explicava en roda de premsa mirant amb complicitat Enric Pedascoll, del segell Satélite K–. Ja és difícil que una ràdio et faci sonar; si els portes problemes… I és al llibre que hi haurà tota una cançó que es va desenvolupant. No és una cosa improvisada, hi ha improvisació però calculada.”

Tot té a veure amb la història de la cançó “Un savi vilatrista cap enlloc”, del discMaria (Picap, 2003). Des d’aquest disc fins avui, Adrià Puntí explica que ha fet un esforç important per treballar els textos: “De vegades tens coses per explicar i de vegades no. Jo tenia la part musical treballada, però vaig passar un desert pel que fa a la comunicació d’una manera literària. Pensava, què collons puc escriure que primer m’interessi a mi? Que sigui interessant, constructiu, que interessi a la gent que em segueix. El silenci m’ha anat molt bé. Ha vingut el moment precís. Per exemple, la lletra de la cançó ‘La sardana en un blues’ em va sortir en cinc minuts, però cloure-la ha estat un procés de temps, de meditació. Hi ha tot un treball interior”.

A “La sardana en un blues” s’hi afegiran títols com “La prova del nou”, “El tornavís”, “La rialla del meu cor” o “Flor d’un dia”, de la qual explica que és tan especial que els periodistes n’escriuran rius de tinta. El nou projecte és el resultat d’un treball d’anys: hi ha aportacions al baix o a la guitarra d’amics i col·legues seus com Bunbury i Quimi Portet, que aquí no ha fet de coproductor com als seus anteriors tres discos en solitari, segons anota Puntí, per diferències de calendari i vicissituds personals familiars dels últims anys d’ell mateix.

Fa només dos anys des de la topada amical amb Enric Pedascoll, i aquest temps, que també ha coincidit en un gran moment als escenaris, ha estat clau perquèPuntí hagi vist la llum al final del camí. Ell mateix es pregunta: “Quin és l’exponencial, el disc o el llibre? Cadascú triarà. A part de les vicissituds econòmiques, jo les que tinc ben clares són les artístiques. Si una cosa tinc clara amb l’edat és què és art i què no ho és. L’art té a veure més amb una sensació que no pas amb una doctrina elaborada”. I cadascú del públic ja esbrinarà la seva part segons el moment i el procés en què es trobi.

Adrià Puntí 
assegura que compon cada dia, i que el fet d’haver tocat en directe les noves cançons els últims dos anys ha fet que el públic li donés pistes de com les havia de reestructurar: “Encara que la gent no conegui una cançó nova, a dalt de l’escenari en reps una sèrie de vibracions, i fins i tot la pràctica en si fa que les cançons evolucionin”. Aquí hi ha la diferència amb l’Incompletament Puntí. Allà diu que va recuperar coses antigues, fins i tot dels seus tretze anys. Aquesta vegada són textos més recents, de l’última dècada.

La tardor del 2015 serà ben puntiniana, ja que també serà present en el projecteGirona Jazz Project fa Puntí, espectacle que es presenta a Girona el 14 de setembre. La formació gironina adaptarà algunes de les peces més emblemàtiques de Puntí, i està enregistrant un disc on participa ell mateix.

 http://www.enderrock.cat/edr/numero79/noticia/623/p4
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s